неділю, 28 липня 2019 р.



Ласкаво просимо на сайт Громадської організації
" Дислекс і Я", який присвячується проблемам дислексії в Україні.
Є такі діти, яким читання і письмо даються з величезними зусиллями. Таких малюків часто вважають ледачими, однак не все так просто.Причиною може бути дислексія. Це особливий неврологічний стан, порушення здатності до навчання, яке впливає на сприйняття дитиною букв, цифр, знаків.  Малюк погано сприймає і розуміє прочитане, письмо, математику,з цієї причини може спостерігатися низька успішність. Однак у цей же час дослідження вчених доводять, що IQ у таких діток найчастіше вище середнього.




Трохи історії
Вельми цікавим виявиться той факт, що даний термін вперше був використаний ще в далекому 1887 році вченим-офтальмологом Р. Берліном. Лікар вперше зіткнувся з проблемою, коли обстежував хлопчика. Той відчував значні труднощі при читанні і писмі, але при цьому у всіх інших областях знань хлопець показував просто чудові результати. Даний термін, за словами Берліна, мав позначати проблему, коли при загальній навченості дитина має проблеми з читанням і письмом. Відповідно до сучасної статистики, дана особливість відома не з чуток, а спостерігається приблизно  у 5-10% всіх жителів планети.  Визначається  найчастіше у віці 6-8 років.
Види дислексії
  • Фонематична дислексія. Це недорозвиненість функцій фонематичних систем.
  • Аграмматична. Заміна або спотворення морфем слова.
  • Семантична дислексія. Це порушення розуміння прочитаного при формально ідеальному читанні і вимові слів.
  • Оптична. Дислексія, яка пов'язана з недорозвиненістю зорової функції.
  • Мнестична. Виявляється даний вид дислексії в труднощах засвоєння букв і розуміння зв'язку між ними.
Лікування медикаментами при цьому - не вихід із ситуації, так як не вважається єффективним. В даному випадку потрібна грамотна корекційна робота. У цьому можуть допомогти вчителі, дитячі логопеди інші фахівці. І звичайно батьки, найрідніші і найближчі люди, які не мають лишатися осторонь
Якщо щось у розвитку вашої дитини викликає занепокоєння не чекайте. Зазвичай  труднощі з навчанням  дитини вимагають особливого підходу, будь ласка, не відкладайте пошук підтримки. Чим швидше ви почнете вирішувати проблему,  і зрозуміїте ії походження, тим більше шансів у дитини реалізувати весь свій потенціал. Ну і звичайно покарання , для стимуляції навчання, в такому випадку не вихід. Давайте допоможемо нашим діткам реалізувати себе в цьому житті, адже вони того варті.

Немає коментарів:

Дописати коментар